Bus Szilveszter helyettes államtitkár 2018. március 28-án megbeszéléseket folytatott Ankarában, a Török Köztársaság Külügyminisztériumában és Gazdasági Minisztériumában.

A tárgyalások középpontjában Törökország és Magyarország Afrika-stratégiája, a 2016. márciusában Budapesten megrendezett első "Irány Afrika" magyar-török üzleti fórum folyamatának továbbvitele, a hazai vállalatok afrikai piacra jutásának további támogatása, valamint az afrikai országokban való magyar-török gazdasági együttműködés új lehetőségeinek feltárása állt.

Bus Szilveszter és Ümit Yardim afrikai ügyekért felelős helyettes államtitkára egyetértettek abban, hogy hagyományosan szoros politikai és gazdasági kapcsolataink megfelelő alapot jelentenek a harmadik országokban történő gazdasági együttműködéshez, különös tekintettel Afrikára, ahol erős és eredményes a török jelenlét. Elhangzott, hogy Törökország 2008 óta az Afrikai Unió stratégiai partnere, az elmúlt tíz évben megháromszorozta kereskedelmi forgalmát a térség államaival, és kész megosztani tapasztalatait hazánkkal. Afrikai együttműködésünk legígéretesebb területe a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és az építőipar lehet.

A helyettes államtitkárt fogadta Fatih Metin török gazdasági miniszterhelyettes is, aki megerősítette: a török fél továbbra is elkötelezett az afrikai együttműködésre vonatkozó kezdeményezés továbbvitele iránt. Minisztériuma kész a második "Irány Afrika" magyar-török üzleti fórum megszervezésére 2018-ban Törökországban, azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen immáron a konkrét közös afrikai projektlehetőségekről való egyeztetés megkezdésére. A török partnerrel megállapodás született arról, hogy szakértői munkacsoportot állítunk fel a jelentős potenciállal bíró afrikai kontinensen való magyar-török együttműködés eredményorientált alakítására és ezen keresztül a magyar vállalatok ottani törekvéseinek bővítésére.

Bus Szilveszter találkozott Afrikában komoly tapasztalatokkal rendelkező török nagyvállalatok vezetőivel is, akiknek - csakúgy mint kormányzati partnereinek - tájékoztatást adott a magyar gazdasági eredményekről, valamint az afrikai külpiaci törekvésekről. A cégvezetők bemutatták afrikai tevékenységüket, és kifejezték egyértelmű nyitottságukat a magyar gazdasági szereplőkkel való, ottani együttműködés iránt.

Bus Szilveszter megbeszélést folytatott  továbbá Sedat Önal közel-keleti térséget felügyelő külügyi helyettes államtitkárral, akivel májusban Budapesten folytatják a véleménycserét az Európa biztonsága szempontjából igen fontos térség politikai folyamatairól és kilátásairól.

(KKM)