„A Déli Nyitás politika meghirdetését, valamint a ghánai nagykövetség megnyitását követő legjelentősebb külgazdasági siker a nyugat-afrikai régióban a magyar Pureco Kft. és a Penta Industry Kft. konzorciumának 2018. május 3-i szerződés aláírása, amelynek értelmében a konzorcium egy szennyvíztisztító telepet épít fel Ghána második legnagyobb városában, Kumasiban.

A ghánai Kumasi város (2,5 millió lakos) szennyvizeinek mindössze ~7-10%-a kerül jelenleg elégségesen kezelésre. A fenntartható technológiával és üzemeltetéssel megvalósuló szennyvíztisztító telep létesítésével több, mint 100.000 ember életminősége javul.

A helyi viszonyok ismerete és az előzetesen felmért igények és lehetőségek alapján a projekt keretében olyan szennyvíztisztítási megoldást alkalmaz a magyar cég, amely nemcsak optimális technológiai megoldást nyújt a város számára, hanem oktatási, képzési támogatást biztosítva segíti a helyi embereket a rendszer fenntartásában és működtetésében, ezáltal nemcsak a keletkezett szennyvíz kezeléséhez, hanem munkahelyek teremtéséhez és a helyi szakmai kapacitás fejlesztéséhez (tudásátadás) is eredményesen járul hozzá.

A új beruházás jelentőségét növeli, hogy a hazai technológiai megoldás révén a jövőben további magyar vállalatoknak is lehetősége nyílhat a ghánai vízipari piacon történő megjelenésre.

(KKM)