A Déli Nyitás politikájának afrikai dimenziója

Az afrikai kontinens átlagos évenkénti gazdasági növekedése az ezredforduló óta lényegesen meghaladja a világgazdaság átlagos növekedési mutatóit. 2014-ben a szubszaharai régió GDP-je átlagosan 5,5%-kal nőtt, elmondható tehát, hogy a kontinens ma a világ leggyorsabban növekvő gazdaságainak ad otthont.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Afrika-stratégiájának célja az afrikai országokkal folytatott bilaterális kapcsolataink fejlesztése, a gazdaságdiplomáciai törekvéseink előremozdítása, valamint a magyar álláspont hangsúlyosabb megjelenítése a vonatkozó nemzetközi szervezetekben. Prioritásként tekintünk afrikai jelenlétünk megerősítésére a szubszaharai régióban, amely a magyar diplomáciai és külgazdasági képviseleti hálózat bővítésével - új diplomáciai és kereskedelmi képviseletek nyitásával, a jelenlegi akkreditációs rendszer megújításával, valamint a tiszteletbeli konzuli hálózat kiszélesítésével – valósul meg.

Jelenleg Egyiptomban, Líbiában, Tunéziában, Marokkóban, Algériában, a szubszaharai térséget illetően pedig Kenyában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Nigériában tartunk fenn nagykövetséget. A nigériai Abujában 2013 októberében nyitottuk újra képviseletünket. A jelenleg működő képviseletek mellé három olyan országban nyitunk a közeljövőben nagykövetséget, ahol a 80-as évek közepéig, illetve a 90-es évek elejéig már jelen voltunk, azaz Etiópiában (Addisz-Abeba), Ghánában (Accra) valamint Angolában (Luanda). Kereskedőház hálózatunkat is bővítjük, jelenleg Ghánában, Dél-Afrikában, Botswanában, Zambiában és Etiópiában rendelkezünk irodákkal.

Kapcsolataink Afrikával mindig is a kölcsönösen előnyös partneri viszonyokon alapultak. Hozzájárulásunk a kontinens fejlesztéséhez eddig elsősorban az oktatási és képzési együttműködésben rejlett, amelyet a jövőben is folytatni kívánunk: a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében 18 szubszaharai országnak 375, a 4 észak-afrikai országnak pedig 400 ösztöndíjas helyet ajánlottunk fel. Több országban, amelyek közül kiemelendő Etiópia, Ghána és Angola, az alumni diákok jelenleg is aktív közösséget alkotnak. Ennek jelentőségét látva szorgalmazzuk magyar-afrikai baráti társaságok, alumni klubok létesítését a kontinens valamennyi releváns országában.

Mindazonáltal tekintettel az afrikai kontinens impulzív gazdasági mutatóira és a magyar vállalatok kiváló szaktudására, innovatív képességeire, kiemelt célunknak tekintjük, hogy a meglévő együttműködési formák fenntartása mellett minden lehetséges eszközzel támogassuk a magyar vállalatok afrikai piacokra jutásának elősegítését. A déli kontinens országaiban számos potenciális üzleti lehetőség kínálkozik a magyar cégek számára, elsősorban az alábbi ágazatokban: élelmiszeripar és mezőgazdaság; víztisztítás és hulladékgazdálkodás; egészségügyipar; megújuló energetika; védelmi ipar; ICT; infrastrukturális beruházások (tömegközlekedés fejlesztése), illetve sportinfrastruktúra-fejlesztés.

Az említett oktatási, gazdasági, diplomáciai, külkapcsolati célok együttesen öltenek testet a 2. Budapest Afrika Fórummal, köszönnek vissza annak gazdag és sokszínű programjában, széleskörű meghívotti körében.