Stipendium Hungaricum

Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram

Stipendium Hungaricum - Magyarország Kormánya által, a „keleti és déli nyitás” külpolitikája jegyében alapított ösztöndíjprogram. A programot a 81/2015. (III. 31.) Kormányrendelettel módosított 285/2013. (VII. 26.) Kormányrendelet hívta életre.

 A Stipendium Hungaricum program célja
A Stipendium Hungaricum program oktatáspolitikai célja, hogy az Európai Unió valamint az Európai Felsőoktatási Térség irányelveivel összhangban elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézménynek kulturális sokszínűségét és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást.

A program egyik külpolitikai és gazdasági célja, hogy megalapozza a hazánkban végzett külföldi hallgatók személyes és szakmai kötődését Magyarországhoz. Mindemellett, az afrikai kontinens országainak felajánlott ösztöndíjas helyekkel támogatni kívánjuk az afrikai hallgatók továbbtanulását, minőségi oktatáshoz jutását, hogy a versenyképes és magas színvonalú magyar szaktudás megszerzésével sikeresen hozzá tudjanak járulni saját hazájuk fejlődéséhez. Hisszük azt, hogy a hazánkban végzett tehetséges afrikai hallgatók - a magyar kultúra pozitív élményével - visszatérve saját országukba képesek lesznek egy olyan környezetet kialakítani, amely az afrikai kontinens országainak prosperáló és pozitív jövőképét vetíti elő.

A program mindemellett hozzájárul a magyar kultúra, a magyar nyelv népszerűsítéséhez is, mivel a hallgatók egy része egyéves előképzést követően magyar nyelven kezdi meg tanulmányait.

Menü

A 2. Budapest Afrika Fórum

Navigáció