A 2. Budapest Afrika Fórum sajtótájékoztatója

A 2. Budapest Afrika Fórum sajtótájékoztatója 
(2015. szeptember .22)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a 2. Budapest Afrika Fórum kapcsán 2015. szeptember 22-én délelőtt sasjtótájékoztatót tartott, amelyen Bus Szilveszter helyettes államtitkár úr mellett részt vett France Mutombo, az Afrikáért Alapítvány elnöke, illetve Sena Dagadu énekesnő, az Európai Fejlesztési Év jószolgálati nagykövete, valamint Szabó András főosztályvezető az Afrika Főosztályról.


A Déli Nyitás stratégiájával összhangban kialakított Afrika-politikánk jegyében 2015. november 2-3-án kerül megrendezésre a 2. Budapest Afrika Fórum (BAF2). Kapcsolataink hagyományos eleme és Afrika fejlődésének motorja az oktatás, ennek megfelelően az oktatási együttműködés képezi a fórum fő témáját. Külpolitikai tevékenységünk megújítása érdekében a 2013-ban indult állami Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében tizenkilenc szubszaharai országnak összesen 375, négy észak-afrikai országnak pedig összesen 400 ösztöndíjas helyet, ajánlottunk fel. A programról szóló megállapodások aláírása folyamatban van, de több országból már megérkeztek a diákok és megkezdték tanulmányaikat.

A fórum célja, hogy fokozott párbeszédet folytassunk a korábban hazánkban tanult afrikaiakkal, a hazai akadémiai, civil és üzleti szféra képviselőivel, hogy jobban külgazdasági érdekérvényesítésünk céljából megfelelően építhessünk az általuk felhalmozott tudásra és kapcsolati tőkére. A BAF2 meghívotti célcsoportja magyar egyetemeken végzett magas rangú afrikai állami tisztségviselők, afrikai felsőoktatási miniszterek és egyetemek vezetői.

Továbbá megjelenési lehetőséget biztosítunk majd azon magyar cégek számára is, amelyek meg kívánnak jelenni az afrikai piacokon, amelyhez a meghívott alumni vendégekkel való kapcsolatfelvétel jó alapot teremthet. A plenáris napot követően afrikai vendégeink számára, a Szent István Egyetemmel együttműködve, Gödöllőn szakmai programot szervezünk.

A teljes sajtátójákoztató megtekinthető itt: